PRAVILNO ŠČETKANJE ZOB 989


brushing-teeth-2351803_960_720Vsi želijo lep in zdrav nasmeh. Pravilno ščetkanje in nitkanje zob sestavljata temelj preventive zobnih in ustnih bolezni. Ščetkanje in nitkanje zob preprečuje nastanek dentalnega plaka, glavnega povzročitelja kariesa, vnetja dlesni in izgubo obešalnega aparata.  Dentalni plak ali zobna obloga je nemineralizirana snov rumeno-bele barve, ki se konstantno formira na naših zobeh. Kadar pijemo ali jemo hrano bogato s sladkorjem, bakterije iz plaka proizvajajo kislino, ki napada zobno sklenino.

V prodaji obstajajo tudi sredstva za odkrivanje plaka, ker je zelo težko viden s prostim očesom. Sredstva za obarvanje plaka lahko najdemo v obliki tablet, želejev ali raztopin. Največ se uporablja eritrozin. Eritrozin obarva plak v roza barvo nam pokaže mesta, ki niso dobro očiščena in potrebujejo dodatno pozornost.

Zobe ščetkajte najmanj 2x dnevno, tako z navadno, kot z električno ščetko. Velja pravilo, da je dovolj dolgo ščetkanje le tisto, ki odstrani vse zobne obloge.  Ščetka mora po obliki in velikosti odgovarjati vašim ustim in mora biti dostopna do vseh zob. Ščetine morajo biti mehke in čim bolj številčne. Zamenjajte jo vsaka 3 do 4 meseca, oziroma prej če so ščetine obrabljene. Pri manj motiviranih pacientih, starejših in motorično oviranih se priporoča kvalitetna električna zobna ščetka. Najboljše rezultate pri odstranjevanju plaka so dosegle ščetke s krožnimi oscilirajočimi gibi (Oral B). Uporabljajte pasto s fluorom do 1450 ppm F.  Druga kemična sredstva (kot je ustna voda) pri ustni higieni so dobrodošla, niso pa nujna. So samo dopolnilo ščetkanju in nitkanju!

Nitkanje  je zelo pomembno , sploh zato, ker ščetine ne dosežejo medzobnih prostorov. Izredno je pomembna tudi redna kontrola pri zobozdravniku. Priporočljivi so vsakoletni kontrolni obiski.

Obstaja veliko metod ščetkanja zob. Za najučinkovitejšo se je izkazala Modificirana Bassova tehnika. Ročaj ščetke držite, kot svinčnik in ščetko postavite poševno na rob dlesni.  Polovica ščetin mora biti na zobu, polovica pa na dlesni. S ščetko delajte krožne gibe. Ne pritiskajte in ne hitite. Vzemite si čas. Tako očistite vse zunanje in večino notranjih ploskev. Notranje ploskve sekalcev, predvsem spodnjih očistite tako, da ščetko obrnete navpično. Tako boste imeli boljši dostop. Ne pozabite na zadnje ploskve zadnjih kočnikov. Lažje bo, če ščetko držite kar se da pokonci. Zaključite s ščetkanjem griznih površin. Po čiščenju preverite gladkost očiščenih zob z jezikom.  Pomembno je da, čistimo zob za zobom, od prvega do zadnjega in največ dva zoba naenkrat. S ščetko na koncu operite jezik, da odstranite bakterije in ohranite svež dah.

 

Katja Knez

 


Komentiraj

989 thoughts on “PRAVILNO ŠČETKANJE ZOB