NOSEČNOST IN ZOBOZDRAVNIK 922


Moja babica je govorila, da za vsakega otroka ženska izgubi en zob. To je seveda ljudska modrost. Kaj pa je njena znanstvena podlaga? In kaj lahko naredi ženska pred in med nosečnostjo, da ohrani svoje zobe zobe in dlesni zdrave?

nosečnost1

Nosečnost je za žensko naravno, fiziološko stanje. Kljub temu pa se dogaja ogromno sprememb. Predvsem poplava različnih hormonov, ki ohranjajo nosečnost, ščitijo zarodek pred spontanim splavom in usmerjajo razvoj novega življenja. Odziv na hormone se kaže različno, kot nosečniška (jutranja) slabost, otekanje nog, spremembe na koži, pruritus in na še mnoge druge načine. En izmed pogosto spregledanih pa je krvavljenje dlesni, ki pomeni vnete dlesni. Torej gingivitis ali celo parodontalno bolezen. Zaradi obilice hormonov in spremenjenega (nosečnosti prilagojenega) odziva imunskega sistema so dlesni občutljive že na manjšo količino bakterij. Vnetni mediatorji, ki se sproščajo v vnetih dlesnih, pa potujejo s krvjo po celem telesu. V zelo hudih (napredovalih) primerih lahko vplivajo celo na prezgodnji porod.

 

nosečnost2

Poleg tega se v nosečnosti izogibamo rentgenskih posnetkom. Posameznik sicer  ob slikanju s sodobnimi retgenskimi aparati prejme zelo nizko dozo sevanja. Vendar se smatra, da varne doze sevanja (za zarodek) ni. Zato je priporočljivo pred načrtovano nosečnostjo sanirati zobovje in eventuelno narediti kontrolni rentgenski posnetek, na katerem lahko vidimo stanje korenin, dogajanje v kosti, morebitne skrite kariese. Tako predvidimo morebitne težave in jih odpravimo, preden bodo začeli povzročati težave. V primeru nepredvidenih težav v nosečnosti pa rentgenski posnetek še ni tako star, da se ga ne bi dalo uporabiti ob nudenju prve pomoči oz pri začasni sanaciji težave.

 

nosečnost4

V primeru (zobne) bolečine v nosečnosti ni priporočljivo jemati določenih protibolečinskih tablet in/aliantibiotikov, saj lahko vplivajo na (razvoj) ploda. To oteži prenašanje bolečine za nosečnico in zobozdravniku zdravljenje. Tudi temu se lahko izognemo s pravočasno sanacijo.

 

 

 

nosečnost5

Nenazadnje pa specifično vrsto bakterij od matere lahko dobi tudi dojenček (z uporabo iste žlice, hrana iz iste posode, …).  Znano je, da matere z veliko kariesa (zobne gnilobe), prenesejo kariozne bakterije tudi otrokom, ki imajo zato pogosteje karies. V urejenih ustih (brez kariesa) je takih bakterij neprimerljivo manj in se težje prenesejo.

 

 

nosečnost6

Če povzamemo je torej pred nosečnostj pametno obiskati zobozdravnika ter narediti natančen pregled in rentgensko diagnostiko Po potrebi tudi sanacijo zobovja. Pred in med samo nosečnostjo je nujna natančna ustna higiena, če je potrebno tudi mehansko odstranjevanje zobnega kamna. Kljub poplavi hormonov in/ali dedni obremenjenosti ob pravilni higieni lahko zobe in dlesni ohranimo zdrave. Če se ne ukvarjamo z nepotrebno zobno bolečino pa lažje uživamo v veselem pričakovanju.

 

 

 

 

Katarina Kovač, dr. dent. med.

 

naročilni kartonček 1.stran1


Komentiraj

922 thoughts on “NOSEČNOST IN ZOBOZDRAVNIK