Ali redno uporabljate zobno nitko?


Nobena zobna krtačka popolnoma ne odstrani medzobnih oblog. Le-te so glavni razlog za pojav vnetja obzobnih tkiv(parodontalne bolezni), kot tudi zobne gnilobe (karies) med zobmi.

flossMedzobno čiščenje je pomembno ravno toliko, kot običajno čiščenje s krtačko in bi ga morali izvajati vsak dan. Zobozdravnik pa mora zagotoviti pogoje, da je tako čiščenje omogočeno in se pripomočki za čiščenje ali hrana ne zatikajo med zobmi.

Med pripomočke za nego medzobnih prostorov štejemo zobno nitko, medzobne krtačke ter posebno oblikovane zobotrebce. Dobre rezultate kažejo tudi novejše električne zobne krtačke, ki s pomočjo ultrazvoka učinkoviteje očistijo tudi med zobmi.

Najpogosteje za čiščenje priporočamo zobno nitko. Nitka je iz umetnega materiala,pogosto je sploščena, prevlečena z voskom (lažje zdrsne med zobmi) in fluoridi (dodatno zaščiti pred kariesom).

nitkanje110-15 cm nitke napnemo med kazalcema leve in desne roke ter v medzobni prostor počasi vstopimo z vodoravnimi gibi(kot žaga). Nitke ne vlečemo preveč na silo preko kontakta zob, da ne poškodujemo dlesni. Ob vstopu v medzobni prostor nitko dobro napnemo ob celo stransko ploskev enega zoba, da objamemo čim večjo površino . Nitka naj zdrsne tudi pod rob dlesni. Nekajkrat potegnemo po celotni stranski ploskvi zoba,nato se premaknemo na površino sosednjega zoba, kjer ponovimo gibe. Nitko nato izvlečemo iz medzobnega prostora in nadaljujemo pri naslednjem paru zob z naslednjim čistejšim delom nitke. Ne pozabimo očistiti tudi zadnjega zoba v vrsti!

Nitkanje si lahko olajšamo z držalcem zobne nitke, ki sicer verjetno zahteva več časa,vendar olajša čiščenje tistim, ki nitkanja še niso vešči ali pa niso dovolj spretni s svojimi prsti.

Za večje medzobne prostore pogosto priporočamo uporabo medzobnih krtačk. Vsekakor pa naj vam uporabo posameznih pripomočkov ustrezno predstavi vaš zobozdravnik. Vsak se privadi na določen način čiščenja ter pripomočke in dokler zobozdravnik potrjuje, da je ustna higiena dobra ste na dobri poti k ohranjanju vaših zob in obzobnih tkiv zdravih.

Preventiva je zakon!

Komentiraj