Zgodovina zobne ščetke 1


ščetkaZa ustno higieno so skrbeli že Babilonci in Egipčani pred približno 5500 leti. Zobe so si čistili z lesenimi paličicami, ki so bile na koncu razcefrane. Na drugem koncu so bile koničaste in so jih uporabljali kot zobotrebce. Na Kitajskem so si zobe čistili z žvečenjem aromatičnih vrst lesa. Prav tako so najstarejše ščetke, ki so podobne današnjim, našli na Kitajskem. Narejene so bile iz ščetin prašičev, ki so živeli v Sibiriji ali na severu Kitajske, saj so imeli zaradi mraza močnejše ščetine.

V 17. stoletju so se zobne ščetke iz Kitajske razširile tudi po Evropi. Ročaj je bil narejen iz kosti, ščetine pa so bile svinjske ali narejene iz konjskega repa.

ščetka1

 

 

 

 

 

 

Zobna ščetka s katero si je zobe umival Napoleon Bonaparte.(1769-1821) Narejena je iz konjskih ščetin.

 

 

S proizvodnjo ščetk je v Evropi začel  William Addis leta 1780. Idejo je dobil v zaporu, kjer je  ščetke  izdeloval iz kosti, v katero je zvrtal luknjice, kamor je nato prilepil ščetine. Ko je prišel iz zapora, je ustanovil podjetje in kmalu obogatel. Podjetje še vedno obstaja pod imenom Wisdom Toothbrushes in letno proizvedejo 70 milijonov zobnih ščetk.

Nylon-toothbrushPrvo ščetko z umetnimi ščetinami in plastičnim ročajem (prej so bili ročaji narejeni iz kosti ali lesa) so naredili v Ameriki leta 1938. Poimenovali so jo čudežna krtačka dr. Westa in je povzročila pravo revolucijo ustne higiene.

 

Prvo električno zobno ščetko je naredilo švicarsko podjetje Broxodent leta 1954.

 

 

 

 

 


Komentiraj

One thought on “Zgodovina zobne ščetke