Vzroki krušenja zob


Ohranite svoje zobe močne in nasmeh zdrav

See-a-Dentist-Right-Away

Če se zavedate, kaj lahko povzroči poškodbe zob, se lahko izognete marsikaterega obiska pri zobozdravniku.

1. Bruksizem ali škrtanje z zobmi

Okoli ena trtjina ljudi med spanjem, (nekateri pa tudi čez dan) močno stiska zobe ali drgne zgornje zobe ob spodnje. S tem se obrabijo predvsem grizne (zgornje) površine zob. Zaradi stanjšane sklenine je veliko večja verjetnost, da se bo zob odkrušil pri udarcu ali ko ugriznete v kaj trdega. Da preprečite obrabo zob, si lahko daste pri zobozdravniku izdelati opornico proti škrtanju, ki jo nosite med spanjem.

2. Športne aktivnosti

 

Športne aktivnosti so pogost vzrok poškodbe zob. Pri vseh športih, kjer pridete do kontakta s soigralci(košarka, hokej, rokomet, borilne veščine…), je priporočljivo nositi ščitnik za zobe. Ščitnik pomaga tudi pri športih, kjer so prisotni padci in hitrost, kot je gorsko kolesarstvo ali smučanje. Najboljši so ščitniki, izdelani po meri, saj se tesno prilegajo zobem in vam med aktivnostjo ne bo potrebno misliti, ali vam bo ščitnik izpadel.

3. Karies

Bakterije, ki povzročajo karies, proizvajajo kislino, ki razjeda sklenino, zaradi česar postane zob šibak ali se zabarva. Tak zob ima tudi več možnosti, da se odlomi. Rešitev je zalivka, ki jo naredi zobozdravnik v ordinaciji ali protetični nadomestek, ki se ga izdela v laboratoriju.

4. Slaba prehrana

Prehrana zelo vpliva na kakovost vaših zob. Veliko količine sladkorja, hrana, ki vsebujejo škrob ali kisline, lahko močno načnejo vašo sklenino in naredijo vaše zobe bolj ranljive. Paziti morate tudi pri mokah, ki so mleta z mlinskim kamnom. Tak kruh lahko vsebuje droben pesek, ki zelo obrabi vaše zobe. Na sklenino vplivajo tudi zelo mrzle ali vroče jedi.

5. Uporaba zob namesto škarij in odpiračev

Grizenje nohtev ali odpiranje razne embalaže z zobmi, se velikokrat konča z odkrušenim zobom, zato se temu izogibajte.

 

 

 

Komentiraj